Taxi de Romania

Soferii de taxiu sunt printre cei mai dubiosi oameni care am ocazia sa-i intalnesc – mai toti au un tipar 90-210 kg, jmecheri si dubiosi. Obisnuiti cu manele si fumat in timpul condusului, taximetristul e un specimen aparte in cultura urbana.

Cel mai important aspect este cel al informatiei – odata ce are statia la degetu’ mic, taximetristul e mai la curent decat un ziarist cu ce se petrece in tara asta minunata. Si asta e lucru dovedit. Daca iei un taxiu pe o distanta de cel putin un sfert de ora de mers, apai au subiecte de discutie din cele mai variate si neobisnuite domenii. Incepand cu celebrul 2012, continuand cu domnu’ Basescu … pana la curve si jmecheri, un taximetrist are hard-ul plin cu informatii … iar daca-i scapa ceva, fie il suna pe colegu’ pe mobil, fie da prin statie.

De ce nu vorbesc despre taximetristii din Miercurea Ciuc si vorbesc despre cei din capitala? Pentru ca vreau sa extrag esenta acestui loc de munca.

Bine … gasesti si exceptii, oameni normali care isi vad de ale lor, te duc unde vrei tu – fara comentarii ca e scurta ruta, sau ca e prea departe si nu are rost, fara manele, fara geam deschis iarna … fara sa miroasa a bodega in taxiu – dar astea sunt evenimente rare.

In trafic sunt fie melci turbati si merg cu 50 … si abia schimba vitezele … fie sunt la curse si trec de pe banda 1 pe 3 apoi pe 2. Eu am oroare de taxiuri vitezomane, pentru ca un amic de-al meu a avut ghinionul sa fie intr-un Matiz – taxiu – acum vre-o 3 ani si la o curba s-a rasturnat.

Bonul fiscal – fie le e lene sa dea bon, fie nu au stampila la ei, fie o baga pe aia:”da’ ce … pentru 8 lei mai vrei si bon?”

Alte obiceiuri – stresat dispeceru’ cu idei dobitoace: “Da’ clienta aia asa umba imbracata … eu nu iau parasute in masina” , “Babeta aia de pe strada X n-o mai iau ca ma pune sa-i car sacosele de la piata” , frumoasa prietena ai domn’le – si nevastamea arata asa acum 30 de ani – sa nu te insori – De fata cu pretena-ta.

Si ar mai fi multe de spus …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s